De naam van de wijn verwijst naar de monica, het druivenras waarvan deze wijn is gemaakt. Deze ‘vergeten’ druif staat al eeuwenlang over heel Sardinië aangeplant. Wijnboeren maken er mousserende, zoete maar ook mooie droge wijnen van die barsten van het sappige rijpe kersenfruit. Wijnmaakster Elisabetta Pala probeert dit sappige, fruitige karakter van de druif zoveel mogelijk in de wijn terug te laten komen. De druiven staan aangeplant in wijngaarden op zo’n 240 meter hoogte met een kalksteen- en marmerondergrond met een bovenlaag van zand. De kalkrijke bodem zorgt voor een lichtere en frisse structuur van de wijn. De uitbundige zon geeft door en door rijpe druiven, terwijl de zeewind voor de nodige afkoeling zorgt in de wijngaard waardoor de zuren in de druif beter behouden blijven.
De wijn vergist en rijpt volledig op roestvrijstaal. Dat geeft een pure, fruitige wijn met aroma’s van kersen, bramen en bosvruchten en een lichte kruidigheid. De tannines zijn zacht en elegant en geven de wijn een fijne structuur.