ONDERNEMEN IN CORONATIJD

… een kijkje in het (privé)leven van eigenaar Pieter Blaauwhof

“Ik liep al 15 jaar met een droom om een eigen horecazaak te starten. In 2019 was het dan eindelijk zo ver! Samen met mijn compagnon en onze echtgenotes gingen we het avontuur aan. De wijnbar kende een vliegende start; Zwolle stond hier om te springen! Helaas stopte de samenwerking na 6 maanden. Gélien (mijn vrouw) en ik kochten de compagnon uit en toen begon het avontuur écht. Helemaal alleen verantwoordelijk voor je droomzaak, onwijs trots was ik natuurlijk maar ik vond het ook heel spannend om alleen door te gaan”.

Een week later moesten we onze deuren sluiten: Covid-19. Een onzekere tijd brak aan.

Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten vandaag om 18.00 uur hun deuren.

“Mijn ondernemersgeest nam het van mij over en ik ging AAN en mijn team met mij”. 

Wat gingen we allemaal doen

  • OAK voor Thuis (bezorgen en afhaal)
  • Verkoop van bedrukte katoenen OAK-tassen
  • Een wijnwinkel creëren in de wijnbar
  • Tv-opnames (o.a. Nieuwsuur)
  • Promofilm maken over 1,5 meter
  • Verkoop van houten borrelplanken

we lijken wel een marketingmachine, dit deden we ook

  • Moederdagactie
  • Oesteractie
  • WijnSpijs Combi Deals
  • Paasactie
  • Koningsdagactie
  • Bevrijdingsdagactie
  • Hemelvaartactie
  • Pinksteren, dus nog een actie
  • OAK-lunchmenu
  • Vaderdagactie
  • Online wineshop (we zetten een complete webshop in elkaar)

“Wat een mokerslag, stress en onzekerheid. Ik brak even, hoe gaan we dit doen? Die avond hebben we de deur dicht gedaan en met onze laatste gasten de avond uitgezeten. We maakten gelijk de balans op over wat we met al onze ingekochte goederen moesten en konden doen. De maandag erna zijn we gelijk aan het sparren geslagen. Een Take Away kaart, dat was het plan. Onze mooie gerechten aanbieden voor afhalen en bezorging, zo hoefden we niets weg te gooien”.

Woensdag 18 maart; we komen samen met het team. We vinden steun bij elkaar en laten landen wat we dit weekend te horen hebben gekregen. “Is dit echt zo? Wat moeten we nu? Wij kunnen toch niet zomaar dicht? Wij hebben geen buffer! Wij MOETEN omzet maken om onze rekeningen te kunnen betalen”! Wij schakelen direct over op de overlevingsmodus.

1 JUNI: WE MOGEN WEER OPEN!

In de maanden april en mei zetten we toch maar vacatures uit ter voorbereiding op het heropenen van de wijnbar en terrasseizoen. Ook besluiten we onze openingstijden te verruimen en een lunchkaart samen te stellen. Op deze manier proberen we de omzet een boost te geven. Opnieuw calculeren, gerechten bedenken, foto’s maken, kaarten laten drukken. Ook zijn we natuurlijk maar wát blij dat we eindelijk open mogen!

WIJNFAIR HET LAND VAN OAK

Niet alleen ‘doen we ons ding’ in de wijnbar. We stampen ook binnen een paar weken een heuse wijnfair uit de grond; Het Land van OAK. Op 25, 26 en 27 september organiseren we bij ons op het plein een driedaagse wijnfair vol Wine, Food en Music. Een groot succes en gelukkig; net op tijd!

28 SEPTEMBER NIEUWE PERSCONFERENTIE

Wij moeten opnieuw dicht …
Wat een geluk eigenlijk, 1 dag later en we hadden onze wijnfair kunnen afgelasten.

We hebben weer nieuwe acties bedacht

  • High Wine voor Thuis
  • Verkoop cadeaukaarten
  • Minimarkt voor de deur
  • Nieuwe OAK voor Thuis menukaart
  • Fortuna Vlieland biertjes ingekocht, dus een Online bierproeverij
  • Folder maken voor kerst- en relatiegeschenken
  • Online Wijnproeverijen
  • Wijnwinkel van beneden naar boven, nu iets groter!
  • OAK voor Thuis, nu i.s.m. Dusseldorp Zwolle; we lenen een elektrische Mini als hart onder de riem voor ons als horeca
  • Garage Sale!!!! Om omzet te maken en echt ons hoofd boven water te kunnen houden hebben wij al onze voorraad in de uitverkoop gedaan, men dacht dat wij failliet waren…….
  • BrievenBusBorrelBox
  • Black Friday actie
  • 3-gangen Sinterklaas menu
  • Gift Boxen
  • Bubbels actie
  • Kerst Wijnbox
  • Kerstmenu met wijn advies
  • DIY Wijn Spijs Kerstspecial Box (we verzorgen een 5-gangen menu, compleet met bereidingswijze, tig bakjes en alles geportioneerd in bakjes)
  • Oliebollen actie

HEB JE DE HANDDOEK WEL EENS IN DE RING WILLEN GOOIEN?

“Meermaals. Na een volledig jaar van strijd en overleven, beloftes horen vanuit de regering, steeds maar weer als Horeca-branche de klappen incasseren…dat valt zwaar, heel zwaar. Je voelt je langzaam naar de slachtbank gebracht worden, en je zaak steeds verder uit je handen glippen.

Niet alleen ben ik ondernemer, ik ben ook papa van die kleine prinsesjes. Wanneer ik weer brandjes moet blussen en niet bij mijn vrouw en meisjes kan zijn denk ik ‘is dit het allemaal waard’? Toch hebben de afgelopen jaren ook goede dingen gebracht. Ik heb aan mijzelf bewezen heb dat ik een echte ondernemer ben, dat ik doorzettingsvermogen heb, dat ik creatief ben en dat wij ondanks deze loodzware jaren toch (proberen) te genieten van ons gezin. Ik ben dan ook zeer dankbaar voor de hulp die wij krijgen en hebben gekregen van familie en uit ons netwerk!”.

BEN JE WEL EENS BANG GEWEEST?

“Ja. Ik ben bang dat ik zelf over het randje ga; wat kan ik nog aan? Ik ben bang dat we failliet gaan, de schulden lopen zo hard op, wanneer is het genoeg? Ik ben bang dat ik te veel mijn vrouw en meisjes (gezin) mis, als ik nog zo lang, zo hard blijf doorwerken om de wijnbar overeind te houden”.

WAT IS DE IMPACT OP JE PRIVÉLEVEN?

“Mijn gemoedsrust heeft een zware tol op mij en mijn gezin geëist en dat is het achteraf gezien echt allemaal niet waard. Het is cliché maar mijn gezin is echt het aller-aller belangrijkste! Bijkomend feit is dat alle opgebouwde schulden een behoorlijke impact op ons privéleven hebben. We halen het minimale uit de zaak om te kunnen overleven en dat zal dan de komende 5 à 10 jaar nog steeds zijn om de verdere financiering en opgelopen schulden af te betalen. We blijven natuurlijk hoopgevend om onze droom te kunnen blijven doorzetten en zijn trots op wat we bereikt hebben”.

BEN JE JEZELF TEGENGEKOMEN DE AFGELOPEN TIJD?

“Zeker. Op meerdere vlakken ook. Ik ben steeds maar harder en harder gaan werken en kwam mijzelf geestelijk en lichamelijk goed tegen. Ik was emotioneel en had pijntjes overal in mijn lijf als resultaat. Ik wist alleen niet van mijzelf dat ik ook zo’n ondernemende geest en doorzettingsvermogen had. Dat is dan wél weer mooi”.

WELKE LESSEN HEB JE GELEERD?

“De belangrijkste les is dat mijn gezin het meest belangrijkste is van alles! De rest is bijzaak, ook al moeten we op een hutje op de hei gaan wonen, als wij elkaar maar hebben. Daarnaast moet ik onthouden dat wanneer ik 10 stappen vooruitdenk, ik het team daarin niet moet vergeten mee te nemen”.

WAT IS JOUW HOOP VOOR DE TOEKOMST?

“We blijven hoop houden dat we hier zakelijk uit komen en als dat lukt, komen we hier sterker uit dan ooit. Ik heb persoonlijk veel geleerd, we hebben als bedrijf veel geleerd en wat hebben zakelijk gebouwd aan dingen waar wel op lange termijn nog veel aan gaan hebben”. 

2021. EEN NIEUW JAAR MET NIEUWE KANSEN

We hopen dat we snel weer open mogen gaan. We houden ons nog steeds bezig met veel lopende acties en proberen overal op in te haken. Alles om ons hoofd maar boven water te houden. Ook zijn we alweer bezig met de voorbereiding van Het Land van OAK, ditmaal de voorjaarseditie. Het wordt spannend hoe we dit gaan invullen want; wordt het on- of offline?

Ondertussen gaan we door met andere initiatieven; de Zweefteef actie, de Gustave Lorentz actie, Meet the Team, Moederdag, een online wijnproeverij i.s.m. onze wijnvrienden van Vinotheek Vintage en Wouter bij de Wijn.

We gaan uiteindelijk voor een on- en offline editie van Het Land van OAK. We organiseren i.s.m. andere Zwolse ondernemers een heuse culinaire wandeling door Zwolle. Als afsluiting krijgen deelnemers OAK’s Proefbox mee naar huis. We hebben speciale boxen laten maken waarin verschillende bakjes met lekkere hapjes passen, een wijnglas, een flesje Cava en vijf verschillende flesjes met wijn. Vanuit Hedon organiseren we een livestream. Jonnie en Therese Boer zijn erbij en proeven met onze deelnemers een van de wijnen. Artiesten zoals onder andere Typhoon treden op, wijnimporteurs vertellen over wijn en dj’s sluiten de avond fantastisch af. Iedereen zijn feestje thuis maar toch een beetje samen.

Uiteindelijk mag ons terras weer open. We kunnen langzaamaan weer een beetje een normale omzet genereren! We zien dat al onze gasten genieten dat het eindelijk weer mag en kan. Wij genieten met hen mee. Met dit, het open zijn, het onze gasten naar het zin maken, dát is wat we het liefste doen!

2021. DEEL 2

In het tweede gedeelte van het jaar organiseren en Het Land van OAK opnieuw met nu als thema: Indian Summer. Gelukkig doen we dit nu live, op het Gasthuisplein. Dit keer mét QR-code en testbewijs. We deden wat we moesten doen om onze wijnfair te mogen organiseren maar wát een bagger kregen we over ons heen van mensen die hiertegen zijn. Gelukkig waren er daarnaast ook heel veel blije mensen!

Het najaar breekt aan. Veel nieuwe aanwinsten binnen ons team betekent:

Nieuwe ideeën en initiatieven:

  • Introductie van natuurwijnen van SEC Utrecht
  • Nieuwe lunchkaart
  • Tijd voor een teamuitje!
  • Herfstvakantie gesloten, we geven het team wat rust 
  • Ook binnen het team ontstaat soms onrust. Deze coronatijd vraagt ook nogal wat van iedereen. Brandjes blussen en koppies weer dezelfde kant op krijgen.
  • Eindelijk de introductie van onze ‘Grote wijnkaart! (Werkten wij al 2 jaar aan)

OKTOBER, NIEUWE LOCKDOWN

Same Shit, Different Lockdown! We bieden nu zelfs lunch en brunch aan binnen de tijd dat we nog open mogen zijn! Alles om, naast wijn, omzet te genereren. We weten niet hoelang dit nog gaat duren dus we moeten door! We pakken het verkopen van kerst- en relatiegeschenken weer op en benaderen bedrijven en alle mensen om ons heen. 

Totdat we opnieuw onze deuren volledig moeten sluiten. Lunch, brunch, 5-gangen kerstmenu’s en alles wat we daarvoor hadden voorbereid; alles kon de prullenbak in. Alle voorbereidingen voor niets. Na een paar dagen balen pakken we de draad weer op. We stellen DIY-kerstmenu’s samen inclusief bereidingswijze, wijnomschrijvingen etc. en onze gasten komen het zelf ophalen en gaan thuis aan de slag. 

Ondertussen gaan we door met het voorbereiden van Culinaire wandelingen, een kerstmarkt met kraampjes, foodtrucks, muziek en meer! Oliebollen en bubbels, wijnproeverijen en natuurlijk de take away. We gaan een samenwerking aan met Deliveroo en Thuisbezorgd en hopen zo een breder publiek te bereiken.

HAPPY 2022!

Pieter en Wolter gaan op wijnreis naar Italië. Inspirerend, smakelijk en interessant tegelijk. Hier krijg je weer energie van! Ze bezochten wijnhuizen, gingen nieuwe samenwerkingen aan en namen de mooiste wijnen mee naar Nederland. Hieruit ontstond een nieuwe online wijnproeverij met als thema Italië. 

We trommelen het team weer bij elkaar op na een mini vakantie. Iedereen moet weer op de hoogte zijn van de nieuwe strategie waarmee we dit jaar mee starten. Hoognodig want financieel zijn we op, helemaal leeg getrokken. We moeten redden wat er te redden valt.

Papa… Het lijkt soms net of jij niet bestaat! 

– Josje, dochter Pieter Blaauwhof

STOM!

Vertel! Waar wind je je over op, waar irriteer je je aan of waar kan je maar niet over uit?

UHH.. Heb je even?!

Stomme dingen

  • Corona
  • 1,5 meter
  • Mondkapjes
  • “We doen het SAMEN”
  • “Even volhouden”
  • 17 uur dicht
  • Quarantaine 
  • De Lockdown duurt 2 weken!
  • Rutte en De Jonge
  • Personeel (sorry maar het geeft je toch ook veel stress)
  • Hypotheek/ Huur/ Grolsch/ Salarissen
  • Te veel werken
  • Gezin missen
  • Kinderen alleen naar school brengen en om 20 uur s’ avonds een kusje geven als ze weer op bed liggen, hele dag gemist!
  • Josje: “Papa…Het lijkt soms net of jij niet bestaat!”

Maar ook dankbaar voor...

  • OAK Wine & Food
  • Team OAK
  • Ons terras, vooral in de zomer
  • Wijnfair Het Land van OAK
  • Wijnbar van Het Jaar verkiezing
  • Tv-opnames
  • Gezin
  • Mooie wijn
  • Relaties
  • Gasten die genieten van onze producten en met liefde gemaakt eten
  • Eigen import
  • Gasten 
  • Typhoon
  • Hedon
  • Webshop/ Take Away (wandeling)/ Onze wijnwinkel en wat allemaal nog meer….

ZONDAG 9 JANUARI 2022

“Ik had mij voorgenomen om vanaf het nieuwe jaar meer rust in te bouwen voor mijzelf en daarin meer tijd vrij te maken voor mijn gezin maar ik zit nu ’s avonds alweer een verhaal te typen over ondernemen in Coronatijd. Vanmiddag maakte ik al een heel wijnreisverslag, daarvoor moest ik nog even te hulp schieten in de wijnbar en zojuist krijg ik nog een appje van iemand waar het loon blijft. Er komt geen einde aan”.

TOEKOMSTVISIE, HOE NU VERDER?

Gelukkig zijn we nu weer deels open. Dit geeft een beetje lucht maar ik weet dat we er nog láng niet zijn. Ik zie de toekomst positief in. Ik hoop op regelingen voor de opgelopen belastingschuld en huurachterstand want deze drukken het meest. We hebben mooie plan voor ons terras zodat we er deze zomer echt uit te springen. Privé hoop ik op wat meer rust. Ik wil gaan genieten van de kleine dingen. Bovendien kan het met dit team allemaal alleen maar beter worden; we krijgen een nieuw menu, hebben een prachtige nieuwe wijnkaart, we zijn bezig met de voorbereidingen voor Het Land van OAK op een nieuwe, grotere locatie en hopelijk houdt Corona zicht rustig. Dan doe ik dat ook.