Het is zover: Pieter en Wolter gaan op wijnreis door Italië en Zwitserland. Zij weten jullie al veel te vertellen over wijn, maar wanneer je daadwerkelijk de wijnhuizen mag bezoeken, de geuren mag opsnuiven, de wijnmakers kunt ontmoeten én natuurlijk veel gaat proeven, kun je de boodschap natuurlijk nóg beter overbrengen naar jullie! Daarom houden we jullie op de hoogte via onze nieuwspagina en socials. Lees gauw verder!

Uitgezwaaid door zijn drie prinsesjes en lieftallige vrouw Gelien, gaat Pieter op weg naar Italië waar hij afspreekt met Wolter. Een lange trip alleen in de auto maar het geeft wel tijd om na te denken over zaken als ‘hoe verder met de wijnbar in deze coronatijd’. Hoe zuur, aangekomen bij het hotel, zin in een kop thee en een warm bed maar helaas het hotel blijkt gesloten. Gelukkig is Pieter goed voorbereid en dus wordt de slaapzak uitgerold en de laadruimte van de bus omgetoverd tot slaapkamer.

Van slapen komt niet veel vanwege de kou. De slaapzak kan tot -30, Pieter alleen niet. Ook omgevingsgeluiden zorgen ervoor dat hij niet veel slaapt en dus om 5.00 uur maar uit ‘bed’, even tandenpoetsen, koffietje scoren en dus bus weer in, óp naar Wolter in Zwitserland!

Pieter en Wolter ontmoeten elkaar in Zwitserland waar ze drie dagen lang samen hebben geskied. Na heerlijk vermaak daar, werd het nu dan echt tijd om door te gaan naar het volgende doel van deze reis; het bezoek aan wijnhuis Pasqua!
Om 6.00 uur stapten de twee in de auto. Gelukkig kun je in geen beter land zijn dan Italië voor een heerlijke espresso dus de vermoeidheid leek na een doppio al gauw verleden tijd.

Aangekomen bij Pasqua, voelden ze al dat dit een speciale ontmoeting ging worden. Bij de grote entree werd eerst hun temperatuur opgenomen, de handen ontsmet en het mondkapje voorgedaan voordat ze de winery mochten betreden. Alle veiligheidsmaatregelen werden genomen om Corona buiten de deur te houden, en terecht!

Vanuit de grote ontvangsthal werden ze naar beneden geleid. Hier kwamen ze bij de ingang naar de productiehal, waar alle productielijnen stonden opgesteld. Van het bottelen tot het etiketteren, alles vond hier plaats. Een enórme hal, maar dat moet ook wel met een productie van 14.000.000 flessen per jaar. Ook was hier de personeelsruimte. De ruimte was ingedeeld met een heerlijke loungehoek, een wijnwandkast met trofeeën en al hun speciale Vintages. Ook was hier een speciale wand waarop alle bezoekers een groet konden aanbrengen, zo zagen zij ook concullega´s ‘Baron de Ley’ op deze wand.

Vanuit de personeelsruimte ging de tour verder naar de Pasqua Cave, een ruimte waar wijn en spijs samenkomen. Er was een keuken, een fantastische bar met uitzicht op een hele grote glazen muur met uitzicht op de cellars. Vanaf hier zagen ze alle barriques waarin al die mooie Pasqua wijnen lagen te rusten. Al gauw zagen ze de bekenden wijnen, van de Cabernet Lui en Passimento Rosso, tot de Pasqua Mai Dire Mai.

Onder deze wijnkelder zat nog eens een hele wijnkelder verstopt met allerlei barriques en tanks, die nodig zijn voor het bewaren van alle wijnen. Na de korte maar geweldige tour gingen ze weer naar de imposante ontvangsthal en kregen uit handen van Lorena de Pasqua de welbekende 11 Minutes rosé overhandigd.

De reis vervolgt, ze mogen zich nu melden bij wijnhuis nummer 2: Inama. Ze werden door eigenaar Mateo ontvangen in de wijngaarden van Foscarino, gelegen in het Soave gebied in het noorden van Italië. Het is een schitterend gebied wat gelukkig zichtbaar werd toen het eindelijk even stopte met regenen.

De wijngaarden danken hun naam aan de grondsoort. Deze vulkanische ondergrond heeft direct invloed op de wijn. De mannen hebben toffe foto’s gemaakt van de Soave Foscarino-wijn in zijn eigen leefomgeving, ook konden Mateo en Pieter foto’s maken bij het bedevaartsoord (Capitello) wat ongeveer op elke kilometer bij verschillende wijndomeinen staat.

Mateo heeft dit wijnhuis mede dankzij zijn vader kunnen opzetten. Het is een wijnhuis zonder opsmuk, geen marmeren vloeren in luxe wijnkastelen, maar een zeer functioneel authentiek wijnhuis die fantastische wijnen maakt.

Wolter en Pieter kregen twee speciale wijnen van Mateo overhandigd, de Soave Foscarino en de Inama Carmenere Più. Na een fantastisch bezoek aan wijnhuis Inama is het nu tijd om in te checken bij de B&B in Brescia en even bij te komen van alle indrukken.

De mannen kwamen aan bij een verlaten B&B, maar gelukkig wel op een toplocatie midden in het Franciacorta gebied. Hier worden dé Italiaanse champagnes, ofwel Italiaanse mousserende wijnen, gemaakt. Pieter is hier inmiddels al meerdere malen geweest, maar voor Wolter was het de eerste keer. Hij keek zijn ogen uit…

Na de check-in, zijn ze gauw doorgereden naar La Torre vini de Franciacorta. Roberto, de enige Engelstalig sprekende binnen de La Torre familie, was pas later klaar die dag met zijn eigen werk, dus ze moesten het even zonder de tolk doen. Google Translate werd hun grootste vriend op dat moment.
Eigenaar Massimo was nog aan het werk, maar gooide al zijn werk direct aan de kant toen de mannen binnenkwamen, wat een warm onthaal!

Wolter en Pieter kregen een fantastische proeverij van al het schitterends wat La Torre te bieden heeft het gebied van mousserende wijnen; van de Brut, Satèn en Millesimato tot hun top Rosato en met als klap op de vuurpijl, de nieuwe Te Fiti, een hele exclusieve mousserende La Torre, als ode gemaakt aan de overleden moeder van Massimo en vrouw van zijn vader. Een wijn die 75 maanden op zijn gist heeft gerijpt, iets specialers kun je bijna niet krijgen!

Wij hebben gekozen om tijdens onze Online Proeverij een van hun stille wijnen te proeven, de Passito, hun mooie dessertwijn. Pieter en Wolter hebben enkele flessen in kunnen kopen van deze zeer gelimiteerde wijn. Hoe deze zoete (dessert)wijn smaakt, kun je ontdekken tijdens de online proeverij op vrijdag 28 januari.

Tijdens de tasting in het winkeltje had Pieter Massimo ingefluisterd of ze tijdens het diner misschien één van de Vintages mochten proeven. Terwijl ze genoten van een heerlijk 4-gangen menu van chef Paolo, kwam daar dan ook uiteindelijk de fles; een vintage La Torre Satèn uit 2006. Wauw, wat werden ze verwend!

Marco Corsini, de vader van Massimo, kwam zelfs even aan tafel om deze speciale vintage met ons te proeven. Na het diner sloten ze af met een heerlijke espresso doppio om daarna lekker te gaan slapen in de mooie B&B.

Alsof de mannen nog niet genoeg leuks hebben meegemaakt. Vandaag is het tijd voor een bezoek aan wijnhuis Viberti. Wolter heeft een afspraak kunnen maken bij dit mooie wijnhuis in het gebied waar de meest fantastische wijnen vandaan komen; Barolo, Barbaresco, Nebbiolo, Barbera en nog veel meer! We nemen je mee tijdens hun bezoek:

Ze waren mooi op tijd, dus zijn even afgezakt naar het dorpje Barbaresco. Het was er rustig dus ze konden het torentje van Barbaresco makkelijk beklimmen en hadden vanaf daar een fantastisch 360 graden uitzicht over het glooiende gebied. Een leuke bijkomstigheid was dat ze in het dorpje tegen de GAJA Winery aan liepen. Een kwalitatief wijnhuis waar wij ook mee samenwerken vanuit onze Importeur in Nederland, Kwast Wijnkopers.

Hierna reden ze door naar Barolo. Ze hebben het centrum van het dorpje bezocht en uiteraard de lekkerste koffie gedronken in de typische barretjes. Niet alleen drink je in Italië de lekkerste wijnen, ook weten ze hier hoe je een perfecte espresso maakt!

Rond het middaguur hadden ze een afspraak in één van de restaurants van het Wijnhuis Viberti; Buon Padre. Toen ze aankwamen rijden stond Claudio, de 2e generatie wijnmaker en eigenaar, hen buiten op te wachten. Ze kregen direct een rondleiding door de wijnkelders. Daarna bedacht Claudio dat het van waarde kon zijn om ook de wijngaarden te bezoeken die om de hoek lagen. En zo gingen ze op weg.

Wát een uitzicht, tussen de Nebbiolo, Dolcetto en Chardonnay-wijngaarden zagen ze in de verte de besneeuwde alpen liggen. Na een bezoek aan de wijngaarden konden ze plaats nemen in het authentieke restaurant en kregen ze wederom een heerlijke 4-gangen lunch geserveerd. Uiteraard begeleid door de topwijnen van Viberti. Allereerst een tweetal witte wijnen; 2 chardonnay’s, één niet houtgerijpt en één duidelijk wél houtgerijpt. Wat een aftrap van een geweldige wijn en spijs tasting. Vervolgens kregen ze een Barbera, Nebbiolo en 2 top Barolo’s te proeven in combinatie met de gerechten uit de Italiaanse keuken.

Claudio was onder de indruk van wat wij als kleine Zwolse wijnbar allemaal doen en ziet potentie in een samenwerking, interessant! Wolter en Pieter hebben zich in moeten houden om niet de hele bus vol te laten met deze fantastische wijnen, dus ze hebben het bescheiden gehouden en 4 dozen gekocht met schitterende bijbehorende houten kistjes en flyers.

Na een fotosessie en het inladen van de wijnen was het tijd om afscheid te nemen van Claudio. Een mooie reis maar ook wel weer zin om naar huis te gaan. En natuurlijk om jullie allemaal weer te zien bij OAK Wine & Food!